Vlaanderen.be | Kunstenenerfgoed.be

Activiteiten

In 2013 liepen er in het Kasteel van Gaasbeek verschillende tentoonstellingen en werden er educatieve projecten en evenementen georganiseerd. Daarnaast werden er 21 keer de zalen verhuurd.

KMSKA-kunstsalon (tot 2017): een selectie negentiende-eeuwse werken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Authors Paintings 2010-2012 (19 april tot 23 juni): Sam Dillemans stelde voor het eerst sinds drie jaar nieuw werk tentoon. Naar aanleiding van deze expo werden de schilderijen uit de serie Authors gebundeld in het gelijknamige kunstboek, dat bij uitgeverij MER. Paper Kunsthalle verscheen.

28.689 bezoekers genoten van de ca. 300 schilderijen: een recordaantal! Wegens groot succes werd de expo een week verlengd.

aXes. The image is watching you (zomermaanden): een compleet nieuw werk van kunstenaar Eric Joris (en Crew), waarvoor hij vertrok van de locatie van het Kasteel en het park. Markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het Kasteel van Gaasbeek, was gefascineerd door de renaissance. Eric Joris keek over haar schouder mee terug en bestudeerde met ogen van de eenentwintigste eeuw het moment waarop het geometrisch-optisch perspectief ontdekt werd, exact in 1427. Overal in het Kasteel van Gaasbeek is dat perspectief voelbaar aanwezig: in de vergezichten van de tuinen, in de enfilades van de deuren tussen de vertrekken. Twee kamers werden ingenomen door installaties die film, hologram en tekening samenbrachten. Deze expo werd door 5.395 bezoekers ‘beleefd’.

  Eric Joris & CREW, aXes © Jo Exelmans

In Between. Reizen van buiten naar binnen (najaar): een tentoonstelling en belevingsparcours dat zich uitstrekte van het Kasteel van Gaasbeek over de museumtuin en de uitgestrekte parken van Gaasbeek en Groenenberg. Samen goed voor urenlang wegdromen in een wereld van kunst, vergankelijkheid, stilte en natuur over een oppervlakte van zo’n 100 hectare. Kunstenaars die hun medewerking verleenden aan deze wandeltentoonstelling: Michaël Borremans, Sander Buyck, Eduardo Chillida, Stijn Cole, Jeroen D’hoe, Rose-Marie Dath, Diane de Bournazel, Emiel De Keyser, Raoul De Keyser, Fred Eerdekens, Koen Evens, Peter Fischli & David Weiss, Frederic Geurts, Angela Glajcar, Willo Gonnissen, Alfredo Jaar, Karen Knorr, Wolfgang Laib, Christian Lapie, Kate MccGwire, Brody Neuenschwander, Johan Opstaele, Serge Poliakoff, Susumu Shingu, Maarten Stuer, Koenraad Tinel, Rinus Van de Velde, Karin van der Molen, Sarah Vanagt, Fabienne Verdier, Lieve Vermeire, Aeneas Wilder, Cindy Wright, maar ook Goethe, Hafez en tal van naamloze kunstenaars.

In Between was het resultaat van intense samenwerking tussen het Kasteel van Gaasbeek, het Agentschap voor Natuur en Bos en waerbeke, de sociaal-culturele beweging rond stilte en leefkwaliteit. Niet minder dan 14.103 personen bezochten deze expo. 

Angela Glajcar, Montcanus, In Between © Jo Exelmans

Ook werden er vier evenementen georganiseerd:

Workshop WildWorks 1 (21 tot 25 januari): het team van het Britse theatergezelschap WildWorks werkte samen met de medewerkers van het Kasteel van Gaasbeek rond het thema What if the stones could talk. Doel van het traject was de verhalen die in het kasteel leven in het licht stellen, zowel de grote historische momenten als de kleine verhalen achter objecten of herinneringen.

Erfgoeddag – Stop de tijd: het Kasteel van Gaasbeek werd in de negentiende eeuw herbouwd en heringericht als een heuse tijdmachine. Sam Dillemans maakte voor Erfgoeddag dezelfde oefening.

HemelVAART (25 april tot 20 mei): via een literair artistieke fietsroute werden twee tentoonstellingen met elkaar verbonden: de expo Moments of Writing van Alexandra Cool in CC Westrand in Dilbeek en Sam Dillemans die in het Kasteel van Gaasbeek exposeerde.

Workshop WildWorks 2 (november): hier werd gewerkt met een groep van een 25-tal vrijwilligers om de performances die een belangrijk deel uitmaken van het project Once upon a Castle (2014) voor te bereiden.

  Workshop WildWorks © Dieter Daemen

Er werden ook zeven educatieve projecten opgezet. Naast het vaste aanbod voor scholen (rondleidingen en facultatieve ateliers) en voor gezinnen (familienamiddagen en verjaardagsfeestjes), organiseerde de educatieve dienst opnieuw projecten en ateliers voor kinderen, in het kader van lopende tentoonstellingen of evenementen in het kasteel. Ook voor scholen werden activiteiten uitgewerkt. Voorbeelden zijn: het verhaal Het ei van Marie, dat in samenwerking met Mooss vzw geïllustreerd werd voor anderstalige kleuters en het kunstproject Kom uit en vlieg van Vlieg, het label van cultuurnet Vlaanderen. In de zomervakantie gingen kinderen op zoek naar schatkisten waarin ze een kippenpootring konden vinden die leidde naar een van de 40.000 eieren uit het kunstwerk De Wachtkamer van Koen Vanmechelen.