Vlaanderen.be | Kunstenenerfgoed.be

Multidisciplinaire cultuurhistorische projecten en evenementen

Tentoonstelling

Met Schatten op zolder (5 juli tot en met 1 september) organiseerde Alden Biesen één grote zomertentoonstelling in eigen beheer. Voor het eerst werd een interessante verzameling objecten (vooral schilderijen) getoond, die de Landcommanderij in eigen bezit heeft.

Toeristische werking

  Echoe © Alden Biesen

In 2013 werd opnieuw ingezet op een toeristische werking met activiteiten zoals wandelingen, rondleidingen (in vier talen), picknicks in combinatie met een wandel- of fietsroute of een rondrit met een groen wagentje. Het Onthaalcentrum Alden Biesen-Bilzen verwelkomde meer dan 40.000 bezoekers.

Daarnaast startte Alden Biesen een project als teambuilding voor groepen of bedrijven. ECHOE (EduCation for Heritage – Outdoor Education) onderzoekt manieren om vorming gelinkt aan een historische of archeologische site te combineren met outdoor educatie. Vanaf 2014 gaat het project van start.

Evenementen

Op het domein van de Landcommanderij worden verschillende evenementen georganiseerd, al dan niet in samenwerking met andere verenigingen of organisaties:

  • Dag van de Oude Muziek met Hendrik van Veldeke als thema.

  • Historische kookhappening: Felix Alen stelde een achttiende-eeuws driegangenmenu samen.

  • Orgelconcerten georganiseerd door de Bach Academie Alden Biesen.
      Zomeropera © Alden Biesen

  • Zomeropera Alden Biesen: 14.000 toeschouwers genoten van een van de 23 voorstellingen van Rigoletto. Ook de kinderopera De vloek van Rigoletto en de slotconcerten kenden een groot succes.

  • Bilzen de boom in: leerlingen deden mee aan activiteiten rond fruit en boomgaarden – in samenwerking met de stad Bilzen, de Nationale Boomgaardenstichting en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

  • Daarnaast zijn er nog de talrijke publieksactiviteiten als de land- en tuinbouwdag, de Kers, Biesenrock, Elran Arabian Cup, Schots weekend, Fleuramour en het Sintpaleis.