Vlaanderen.be | Kunstenenerfgoed.be

Integratie ballet en opera

In 2013 werd de integratie tussen Vlaamse Opera en Koninklijk Ballet van Vlaanderen voortgezet om tegen januari 2014 tot één organisatie te komen. Daarvoor werden de statuten van de twee organisaties op elkaar afgestemd en werd de toetreding onderzocht van de steden Antwerpen en Gent tot de nieuwe vereniging.

Het mandaat van transitiemanager Dominique Savelkoul eindigde in augustus. Voor de verdere operationalisering werd Lena De Meerleer op 1 september 2013 algemeen directeur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Opera en ballet houden hun artistieke eigenheid, maar delen infrastructuur en administratie.

In de synergie tussen de grote instellingen kadert ook het akkoord tussen het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Brussels Philharmonic en deFilharmonie. De orkesten verbinden zich ertoe om vanaf 2016-2017 minstens één keer per twee seizoenen een productie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen te begeleiden. Door de overeenkomst met en de integratie in de Opera kan het Ballet voortaan rekenen op minstens drie producties met begeleiding van een orkest zonder daarvoor een uitkoopsom te moeten betalen.


Andere kunstinstellingen?

Het nieuwe Kunstendecreet kan ook andere instellingen erkennen als kunstinstellingen. Daarvoor staat er in het nieuwe Kunstendecreet een specifieke erkenningsregeling. Voor zo’n erkenning moeten organisaties voldoen aan een aantal voorwaarden.